Madde kullanımına bağlı enfeksiyonlar - Topçuoğlu, Volkan; Bez, Yasin (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Madde kullanımı giderek yaygınlaşan bir problemdir ve başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere hayatı tehdit edici boyutlara ulaşan çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bu çalışmada madde kullanımıyla ilgili enfeksiyonlar literatür ışığında gözden geçirilmiştir. Yöntem: 1990-2005 yılları arasındaki dönem için “substance abuse”, “infection”, ve “intravenous” anahtar kelimeleri kullanılarak PubMed ve Sciencedirect aracılığı ile literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca konuyla ilgili kitaplardan yararlanılmıştır. Bulgular: Damar yoluyla madde kullananlarda özellikle HIV, hepatit B ve hepatit C virüsü enfeksiyonlarına ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara sık rastlanır. Maddenin kendisi, steril olmayan şartlarda uygulanması, enjektör paylaşımı, korunmasız cinsel ilişkiler ve birden fazla cinsel eşin olması enfeksiyon hastalıklarının sıklığının nedenlerindendir. Enfeksiyon hastalıkları hakkında bilgilendirme, iğne değişimi programları, aşılamanın yaygınlaştırılması ve eşlik eden psikiyatrik tanıların tespiti enfeksiyonların önlenmesini ve azalmasını sağlayacaktır. Madde bağımlılığına sıklıkla başka ruhsal bozukluklar da eşlik edebildiğinden ruh sağlığı uzmanlarının tedavi ekibinin bir parçası olması gerekmektedir. Madde kullanımı ile ilgili damgalamayla da mücadele edilmesi önem taşımaktadır. Bu çerçevede topluma madde bağımlılığının tıbbi bir durum olduğu anlatılmalıdır. Sonuç: Madde kullananlarda gelişen enfeksiyon hastalıklarının nedenleri iyi anlaşılarak koruyucu ve tedavi edici yöntemler geliştirilmeli, hastalar bireysel olarak özenle ele alınmalı, ayrıca toplum ve hastalar yeterli ölçüde bilgilendirilmelidir.