Uçucu maddelerin kalp üzerine etkileri - Vural, Mutlu; Ögel, Kültegin (Journal of Dependence, 2005)
Uçucu maddelerin diğer bir çok organın yanında kalp üzerine toksik etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu olumsuz etkilenme çoğunlukla ventriküler taşiaritmi neticesinde ani ölüm, kalp yetersizliği ya da miyokard infarktüsü şeklinde olmaktadır. Uçucu maddelerin endüstriyel amaçlar dışında keyif verici ve uyarıcı olarak kötüye kullanımı önemli boyutlardadır. Uçucu maddelerle temasın boyutu ciddi düzeyde olmasına rağmen ülkemizde bu alanda şimdiye kadar yeterince bilimsel verinin oluşmamış olması çelişki oluşturmakta ve uçucu maddelerin olumsuz etkilerinin çoğunlukla gözden kaçtığını düşündürmektedir.