Adana tekel sigara fabrikasında çalışan bireylerin sigara içme ve nikotin bağımlılıklarının incelenmesi - Aksakal, Ayşe; Khorshid, Leyla (Journal of Dependence, 2006)
Amaç: Tütün yapraklarını işleme çok miktarda toza yol açar ve tütünün uçucu bölümlerinin açığa çıkmasına neden olur. Tütün tozlarına maruz kalma insanların solunum sistemini etkiler. Sigara fabrikası çalışanlarında sigara içme oranının yüksek ve sigarayı bırakma oranının düşük olduğu gözlenmiştir. Bu tanımlayıcı çalışma, Adana Tekel Sigara Fabrikası’nda çalışan bireylerin sigara içme, sigarayı bırakma, nikotin bağımlılığı ve bunları etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Adana Tekel Sigara Fabrikası’nda çalışan 500 birey araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler demografik özellikleri, sigara kullanımı ile ilgili soruları ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Testini kapsayan bir anket formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: İşçilerin %56’sının halen sigara içtiği saptanmıştır. Sigarayı bırakma oranı %17.5’tur. Nikotin bağımlılığı cinsiyete ve çalışılan bölüme göre değişmektedir. Kadınlarda nikotin bağımlılığı daha düşüktür. Sigarayı bırakma oranı, eğitim düzeyi ve çalışılan bölüme göre değişmektedir. Çok yüksek nikotin bağımlılığı oranının kadınlarda erkeklere göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sigara fabrikasında çalışan bireylerde sigara içme ve nikotin bağımlılığının yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuçlar sigara ile mücadelede sigara fabrikasında çalışan bireylere öncelik verilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.