Yetişkinlerde sosyotelizm (phubbing) ve yaşam doyumunun depresyon belirtileri üzerindeki yordayıcı etkisi - Parmaksız, İzzet (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: İnsanları görmezden gelerek telefonuyla meşgul olma olarak tanımlanan sosyotelizm (phubbing) ve bireyin yaşama karşı tutumu olarak beliren yaşam doyumu da ruh sağlığımızı etkileyen değişkenler olarak kendini göstermektedir. Bu araştırmada sosyotelizm ve yaşam doyumunun bireyin depresyon belirti düzeyi üzerindeki yordayıcı etkisini saptamak amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın çalışma grubu Orta Anadolu’da yaşayan 756 (%51.7 Kadın, %48.3 Erkek] yetişkin bireyden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri Sosyotelizm Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Sosyotelizm ile yaşam doyumu arasında anlamlı negatif bir ilişki, yaşam doyumu ile depresyon belirtileri arasında anlamlı negatif bir ilişki ve sosyotelizm ile depresyon belirtileri arasında anlamlı pozitif bir ilişki saptanmıştır. Yapılan ön analize göre depresyon belirti puanları cinsiyete göre anlamlı farklılaştırmazken; medeni durum, eğitim düzeyi ve algılanan kişilik özelliklerine göre anlamlı farklılaştırmaktadır. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre yaşam doyumu ve sosyotelizm davranışının depresyon belirtilerinin orta düzeyde yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Sonuç: Sosyotelizm depresyon belirtileri için yeni bir yordayıcı olarak belirlenmiştir. Sosyotelizm ve yaşam doyumu depresyon belirtileri için önemli yordayıcılardır.