Toplumsal bakış açısına göre bireylerin madde bağımlısı olma nedenleri: nicel bir araştırma - Erkoç, Beyza; Avçin, Emel; Danış, Mehmet Zafer (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Bu çalışma ile toplumsal bakış açına göre bireylerin madde bağımlısı olma nedenlerinin tespit edilmesi ve sonuçların demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma verileri 01.10.2020-30.11.2020 tarihleri arasında Yalova’da ikamet eden 18-65 yaş üzeri yaş üzeri 416 bireyden elde edilmiştir. Veriler araştırmacılar ve anketör desteği ile toplanmıştır. Bulgular: Analizler sonucunda toplumun madde bağımlılığına bakış açısını belirlemek için kullanılan anket formunun 3 boyutlu yapı geçerliliği sağlanmıştır. Bu boyutlar aile, sosyo-kültürel çevre ve yakın-uzak çevre olarak adlandırılmıştır. 18 sorudan oluşan nihai anket formu 0 ile 5 arasında puanlanmaktadır. Katılımcıların nihai anket formundan aldıkları puanlar; yakın çevre faktör (4 soru) puanı 13.63±4.77, aile faktörü (7 soru) puanı 24.58±7.21 ve sosyo-kültürel faktör (7 soru) puanı 24.57±6.66’dır. Sonuç: Nihai anket formunda geçen üç boyutun bireylerin madde bağımlısı olması bakımından önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.