Hemşirelik öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki - Akalın, Ayşe (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılan bu araştırma 313 hemşirelik öğrencisi ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği-Öğrenci Formu (SMBÖ-ÖF) ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II (SYBDÖ-II) kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin SMBÖ-ÖF toplam puan ortalaması 67.65±17.95, SYBDÖ-II toplam puan ortalaması 140.67±22.77 olup, öğrencilerin sosyal medya bağımlılıklarının düşük, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının orta derecede yüksek olduğunu göstermektedir. Akademik başarı düzeyi kötü olan, günlük sosyal medya kullanma süresi yüksek olan, sağlık algısı kötü olan ve sosyal medya kullanımının sağlığa etkisi olduğu görüşünde olanların SMBÖ-ÖF puan ortalamaları daha yüksektir. Aynı zamanda, akademik başarı düzeyi iyi olan ve sağlık algısı iyi olanların SYBDÖ-II toplam puan ortalamaları daha yüksektir. SMBÖ-ÖF ile SYBDÖ-II toplam puan ortalamaları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin sosyal medya kullanımının azaltılması ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının artırılmasına yönelik eğitim programlarının hazırlanması önerilmektedir.