COVID 19 pandemisi sürecinde yetişkinlerde phubbing ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi - Polat, Filiz; Karasu, Fatma (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışma pandemi sürecinde Türkiye’deki yetişkin bireylerde phubbing ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Betimleyici tipteki araştırmanın evrenini Türkiye’deki 18 yaş üzeri bireyler oluşturmuştur. Araştırma olasılıksız örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak 15.02.2021-15.03.2021 tarihleri arasında 682 birey ile yürütülmüştür. Veriler “Kişisel Bilgi Formu, Phubbing Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Phubbing Ölçeği ile Yaşamdan Memnuniyet Ölçeği arasında negatif ve orta düzeyde bir ilişki bulundu. Katılımcıların phubbing düzeylerinin orta düzeyde olduğu ve yaşam doyumlarının düşük olduğu belirlendi. Sonuç: Phubbing ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Hemşireler, covid-19 pandemi sürecinde telefon bağımlılığını önlemek için bireylere olumlu sağlık davranışları kazandırmalıdır.