Sigara bırakma polikliniğinin başarısını etkileyen faktörler: kesitsel bir çalışma - Ersoy Gölcü, Esra; Çetin, Hüseyin; Tüzün, Sabah; Öner, Can; Şener Cömert, Sevda; Ersin Şimşek, Engin (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışmada sigara bırakma polikliniğine başvuran hastalarda sigara bırakma sıklığı ve etkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya 1 Nisan 2019 –31 Temmuz 2019 tarihleri arasında Göğüs Hastalıkları Kliniği Sigara Bırakma Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri, sigara kullanan bireyler dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar ilk poliklinik başvurusu esnasında sosyodemografik anket, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) ve Beck Depresyon ölçeği ile değerlendirilmiştir. Ardından, tüm katılımcılara sigara bırakma tedavisi başlanmış ve 6 ve 12.ayda telefon ile aranarak, sigara bırakma durumları sorgulanmıştır. Son 1 yılda hiç sigara içmemiş olanlar sigarayı bırakmış olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 270 katılımcı dahil edilmiş ve katılımcıların 48 (%19.5)’i bir yıl sonunda sigarayı bıraktığı saptanmıştır. Sigarayı bırakan ve bırakmayan bireyler arasında yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışma durumu, gelir düzeyi, sigara kullanım süresi, FNBT ve Beck Depresyon puanları açısından anlamlı fark gözlenmemiştir. Bununla beraber, 6.aydaki telefon aramasında sigara içme durumunun 12.ayda sigara bırakma başarısını etkileyen önemli bir faktör olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sigara bırakmayı talep eden bireylerde başarı oranı literatürde oldukça düşük olmakla beraber, uygun farmakolojik tedaviye ulaşılmasının sigara bırakma başarısında artış sağlayabilir. Ayrıca, sigarayı bırakanların özellikle ilk 6 ayda sigarayı bıraktığı gözlemlenmiştir.