Yetişkinlerde madde bağımlılığı ile çocukluk çağı travmaları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişki - Seyfeli, Efe Barkın; Şener, Özlem (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu araştırmanın amacı madde bağımlılığı olan yetişkinlerde madde bağımlılığı ile çocukluk çağı travmaları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışma grubu 279 katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışmada 55 veri Balıklı Rum hastanesinde yatan hastalar ile yüz yüze anket yöntemi ve 224 veri çevrimiçi anket yöntemi ile Google formlar aracılığıyla toplanmıştır. Bu araştırmada, Demografik Bilgi Formu, Alkol, Sigara ve Madde Tutulumu Tarama Testi (ASSIST), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre fiziksel taciz ve kaygılı bağlanma alt ölçeklerinden alınan puanların tütün riski puanlarını yaradığı; fiziksel ihmal, duygusal ihmal, cinsel taciz alt ölçek ve ÇÇTÖ toplamından alınan puanlar ile üç boyutlu bağlanma stilleri alt ölçeklerinden alınan puanların alkol riski puanlarını yordadığı; fiziksel taciz, fiziksel ihmal ve aşırı koruma alt ölçeklerinden alınan puanlar ile üç boyutlu bağlanma stilleri alt ölçeklerinden alınan puanların hint keneviri kökenliler riski puanlarını anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucuna göre madde bağımlılığı olan yetişkinlerin çocukluklarında çoğunlukla travmaya maruz kaldıkları ve çocukluk çağı travmaları ile bağlanma stillerinin madde bağımlılığını yordadığı tespit edilmiştir.