Madde bağımlısı anne bebeklerinin klinik ve laboratuvar özellikleri: tek merkez deneyimi - Elbayiyev, Sarkhan; Çakır, Ufuk (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Gebelik döneminde alkol, yasadışı uyuşturucu ve psikoaktif madde kullanımının önemli ölçüde maternal, fetal ve neonatal morbiditelerle ilişkili olduğu bilinmektedir. Yasadışı madde kullanan anneden doğan bebeklerin özelliklerini araştırmayı planladık. Yöntem: Çalışmaya Eylül 2019 ve Aralık 2021 tarihleri arasında doğan yasadışı uyuşturucu madde kullanan anne bebekleri ve kontrol grubu olarak sağlıklı bebekler dahil edildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri ile modifiye Finnegan skorları retrospektif olarak dosya verilerinden kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya uyuşturucu madde kullanan anne bebeği 11 ve kontrol grubuna 13 sağlıklı bebek olmak üzere toplam 24 bebek dahil edildi. Madde kullanan annelerin yaşları, gebelik haftaları, doğum ağırlıkları, 1. ve 5. dakikada APGAR skorları sağlıklı bebeklerden istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Modifiye Finnegan skoru ≥8 olup morfin ihtiyacı olan (n:4/11) hastalarda lökopeni ve nötropeni oranı morfin ihtiyacı olmayan (n:7/11) hastalara göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç: Güncel sağlık problemi olarak yasadışı madde kullanımının önlenmesi, erken tespit ve izlemi konusunda politikaların geliştirilmesi ve neonatal yoksunluk sendromu açısından izlenen bebeklerin erken tespiti için yeni biomarkerların araştırılması konusunda detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.