Engelli ve sağlıklı çocuğu olan ebeveynlerin üçüncü el sigara kullanımına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi - Köksoy, Serkan; Can, Belkıs (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu çalışmada engelli ve sağlıklı çocuklara sahip ebeveynlerin üçüncü el tütün dumanı ile ilgili görüşlerinin araştırılması amaçlanmıştır.. Yöntem: Bu çalışma kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışma verileri Ekim ve Kasım 2022 tarihleri arasında Burdur ilinden toplanmıştır. Veri toplama formu sosyodemografik form, Üçüncü El Sigara Kullanımına İlişkin İnançlar Ölçeği (BATHS) ve Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi’nden (FTND) oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmaya 99(%27.1)’u engelli birey ebeveyni, 266(%72.9)’sı sağlıklı birey ebeveyni olmak üzere toplamda 365(%100) kişi katıldı. Engelli ve sağlıklı çocuklara sahip ebeveynlerin BATHS health ve BATHS persistence ortalamaları arasında istatistiki fark bulundu. Yaşadıkları ortamda (ev vb.) sigara içilmemesi ile ilgili kuralların varlığı ise engelli bireylere sahip ebeveynlerde kural var=62(%63), kısmen kural var=10(%10) ve kural yok=27(%27) kişiydi. Sağlıklı çocuklara sahip ebeveynlerde ise 138(%51.9), 43(%16.2), ve 85(%31.9) kişiydi (sırasıyla).. Sonuç: Engelli bireylere sahip ebeveynlerde BATHSh ve BATHSp ortalamaları diğer grubun ortalamasına göre düşüktü ve bu durum aynı zamanda bir etki faktörüydü. Tüm popülasyonda; BATHS (alt boyutları dahil) puanları katılımcıların ekonomik durum ve öğrenim durumu ile ilişkiliydi. Popülasyonun yarısından fazlasının kaldıkları ortamda tütün kullanımını yasaklayan kurallar vardı. Bu kuralların varlığı engelli bireylere sahip ebeveynlerde daha yüksekti. Özellikle engelli bireylere sahip ebeveynlerin THS hakkındaki görüşlerine temel halk sağlığı yaklaşımları ile müdahale edilerek onların konu hakkında yeterli bilgiye ulaşmaları sağlanmalıdır.