Genç yetişkinlerde olumlu çocukluk yaşantıları ve sosyal medya bağımlılığı ilişkisinde mutluluğun aracılık etkisi - Öztekin, Gülçin Güler (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı genç yetişkinlerde olumlu çocukluk yaşantıları, mutluluk ve sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Veriler yaş ortalaması 25.73 (SS=4,77) olan 413 Türk genç yetişkinden elde edilmiştir. Veriler Olumlu Çocukluk Yaşantıları Ölçeği, Oxford Mutluluk Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Mutluluğun aracılık etkisini incelemek amacıyla aracılık analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonuçları, olumlu çocukluk yaşantılarının mutlulukla pozitif, sosyal medya bağımlılığıyla ise negatif ilişkili olduğunu göstermiştir. Mutluluk ile sosyal medya bağımlılığı arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bulgular mutluluğun, olumlu çocukluk yaşantıları ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkide aracı rol oynadığını da ortaya çıkarmıştır. Sonuç: Çocuklukta olumlu deneyimler yaşayan katılımcılar daha yüksek düzeyde mutluluk ve daha az sosyal medya bağımlılığı yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Bu sonuçlar, sosyal medya bağımlılığını önleme ve müdahale programlarının mutluluğu ve olumlu çocukluk yaşantılarını artırma çabalarına odaklanması gerektiğini göstermektedir.