Madde kullanım bozukluğu olan olgularda dürtüsellik ve yaşam kalitesi - Yeşiloğlu, Caner; Tamam, Lut; Demirkol, Mehmet Emin; Yılmaz, Hamdi (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışmada, Madde Kullanımı Bozukluğu (MKB) olan bireylerde dürtüsellik ve yaşam kalitesi alt boyutları ile birlikte değerlendirilmiştir. MKB tanılılar ile kontrol gurubu arasındaki dürtüsellik ve yaşam kalitesi farklarının değerlendirilmesi, MKB tanılılarda yaşam kalitesi ve tüm alt boyutlarının dürtüsellik ölçümleri ve sosyodemografik veriler ile ilişkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma örneklemi, Eylül 2023 ve Ekim 2023 tarihleri arasında, Kırşehir’de bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran yaşları 18-65 arasında değişen 63 erkek ve 25 kadından oluşmaktadır. Katılımcıların 45’i alkol ya da madde kullanım bozukluğu tanılı olup 43’ü sağlıklı gönüllülerden oluşmaktadır. Araştırmanın ölçüm araçları olarak Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BDÖ-11) ve WHO Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-BREF) kullanılmıştır. Bulgular: MKB tanılı bireylerin kontrol grubuna göre daha yüksek dürtüselliğe ve daha düşük yaşam kalitesine sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle, dürtüselliğin yaşam kalitesi üzerindeki en güçlü etkisi sosyal ilişkiler ve psikolojik sağlık alt boyutları arasında tespit edilmiştir. Sonuç: Dürtüselliğin yüksek olması MKB tanılılaron yaşam kalitesine olumsuz etki etmektedir. Bu çalışma, MKB tanılı bireylerde dürtüsellik düzeylerine müdahalenin, yaşam kalitesini iyileştirebileceği ve tedaviye uyumu artırabileceği görüşünü desteklemektedir.