Hayaleti susturmak - amputasyon hastalarında pregabalin kötüye kullanımı: bir olgu sunumu - Danışman, Mustafa; Aşut, Gonca (Journal of Dependence, 2024)
Ampütasyon sonrasında bireyler sadece fiziksel acı değil, aynı zamanda vücut bütünlükleri aniden bozulduğu için psikolojik zorlanmalarla da karşı karşıya kalırlar. Kesilen uzvun hala var olduğu hissi olarak tanımlanan hayalet (fantom) uzuv hissi, amputasyondan sonra yaygın olarak görülür. Hayalet uzuv ağrısı genellikle bu hislere eşlik eder. Fizyolojik uyumun ötesinde, hastaların psikolojik uyum yolculuğu da çok önemlidir. Bu olgu sunumunda, sağ kolu ampute bir hastada hayalet uzuv hissi, psikolojik faktörler ve pregabalin kullanım bozukluğu arasındaki karmaşık ilişki incelenmektedir. 25 yaşında sağ kolu ampute erkek hasta pregabalin bağımlılığı tedavisi almak için Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) polikliniğine başvurdu. Ergenlik döneminde üzüntüsüyle başa çıkmak için esrar kullanım öyküsü mevcuttu. Esrar kullanımı başlangıçta duygusal rahatlama sağlarken, daha sonra pregabalin kötüye kullanımına dönüşmüştü ve olgu 3000 mg/gün pregabalin kullanmaktaydı. Hayalet uzuv ağrısını tedavi etmek için pregabalin de dahil olmak üzere birçok farmakolojik ajan denenmektedir. Hayalet uzuv ağrısı tedavisindeki olumlu etkilerinin ötesinde, pregabalinin bağımlılık yapıcı özellikleri hakkında son zamanlarda birçok çalışma yayınlanmıştır. Bu vaka, ampüte hastalar için psikolojik destek, erken protez müdahalesi, sosyal ilişkilerin yeniden sağlanması ve uygun farmakolojik tedavi yönetimi dahil olmak üzere kapsamlı bakım ihtiyacının altını çizmektedir. Bu olgu sunumu ampütasyon sonrası dönemin sadece fiziksel bir mücadele değil, aynı zamanda iyileşme ve tatmin edici bir hayata yeniden uyumlanmaya yönelik karmaşık bir psikolojik yolculuk olduğunu hatırlatmaktadır.