Alkol kullanım bozukluğu olan hastalarda alkol yoksunluğuna bağlı nöbetlerin öngörülmesinde nötrofil-lenfosit oranının rolü - Ramakan, Enver Denizhan; Büyükakça, Ece; Coşkun, Cemrenaz; Alnıak, İzgi (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Alkol yoksunluğu nöbetleri, potansiyel olarak hayatı tehdit eden, alkol tüketiminin kesilmesi veya azaltılmasından sonra ortaya çıkabilen tıbbi bir durumdur. Alkol yoksunluğu semptomlarında (AYS) inflamatuvar süreçler önemli rol oynamaktadır. Nötrofil-lenfosit oranı (NLO), klinisyenleri belirli klinik durumlarda olası risklere karşı uyarabilen ve tanıyı destekleyen erişilebilir ve basit bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, NLO skorlarının AYS olan hastalarda nöbet gelişiminin öngörülmesine katkıda bulunup bulunmayacağını araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışma, hastanemiz Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Özel Bakım Ünitesi’nde elektronik sağlık kayıtlarının incelenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Alkol yoksunluk nöbeti geçiren otuz hasta (N+) ve nöbet geçirmeyen altmış beş alkol kullanım bozukluğu hastası (N-) çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların biyokimyasal, sosyodemografik ve klinik özellikleri ile ilgili veriler toplanmıştır. Bulgular: N+ grubu ve N- grubu yaş, ortalama alkol kullanım süresi ve cinsiyet açısından benzerlik göstermiştir. N+ grubunda N- grubuna göre daha yüksek nötrofil ve daha düşük lenfosit seviyeleri saptandı. NLO, N+ grubunda daha yüksek bulundu. İki grup arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: NLO, alkol yoksunluğu nöbetlerini öngörmek için kullanılabilecek düşük maliyetli, yaygın olarak ulaşılabilen bir belirteçtir.