Çevrimiçi kumar üzerine haritalama araştırması: bibliyometrik bir analiz - Akat, Muhammed (Journal of Dependence, 2025)
Bu çalışma, çevrimiçi kumar üzerine yapılan çalışmaların bibliyometrik analizini yapmayı amaçlamıştır. 1998 ile 2024 yılları arasında çevrimiçi kumar üzerine yapılan tüm yayınları elde etmek için Web of Science Core veri tabanı kullanılmıştır. Bibliyometrik analiz, 2025 yılı henüz devam ettiği ve bu yıla ait tüm literatüre henüz erişilemediği için 2024 yılına kadar yayımlanmış çalışmalarla sınırlandırılmıştır. Bibliyometrik analiz VOSviewer programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma, başlangıçta çevrimiçi kumar alanındaki çalışma sayısının birkaç istisna dışında 1998’den 2024’e genel bir artış gösterdiğini belirlemiştir. Ortak yazarlık analizi, İngiltere’nin bu çalışma alanında en üretken ülke olduğunu göstermektedir. Daha sonra, Avustralya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya üretkenlik açısından azalan sıradadır. Analiz, Nerilee Hing’in çevrimiçi kumar alanında en etkili araştırmacı olduğu sonucuna varmıştır. Eş-oluşum analizinin sonuçları, en sık kullanılan anahtar kelimelerin "kumar", "çevrimiçi kumar", "problemli kumar", "sorumlu kumar", "bağımlılık", "COVID-19" ve "ergen" ile ilgili olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın bulguları, online kumar bağımlılığının yıllara göre artış gösterdiğini ve farklı kültürlerde incelendiğini göstermektedir.