Alkol bağımlılarında aleksitimi ve depresyon, anksiyete ve kişilik bozuklukları ile ilişkisi - Evren, E. Cüneyt; Eken, Bahar; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Bu çalışmada alkol bağımlılarındaki aleksitiminin depresyon, anksiyete ve kişilik bozuklukları ile ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya yatarak tedavi gören, DSM- IV tanı ölçütlerine göre alkol bağımlılığı tanısı almış ve detoksifikasyon sürecini tamamlamış 105 erkek hasta alınmıştır. Olgulara yarı yapılandırılmış sosyodemografik form, SCID-I’nin tüm modülleri, SCID-II, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ), Hamilton Anksiyete Ölçeği (HAÖ), Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT) ve Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-26) uygulanmıştır.Bulgular: Alkol bağımlılarında TAÖ-26’ya göre aleksitimik kabul edilenlerin oranı %36.2 olarak saptanmıştır. Alkol kullanmaya başlama yaşı ortalaması aleksitimik olanlarda aleksitimik olmayanlara göre erken olduğu belirlenmiştir. Gruplar arasında kişilik bozukluğu tanısı alma açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Aleksitimik olanlarda HDDÖ ve HAÖ toplam puanı ortalamaları yüksek bulunmuştur. TAÖ-26 toplam puanı ile MATT toplam puanı arasında anlamlı korelasyon saptanmazken, HDDÖ toplam puanı, HAM-A toplam puanı ve HAM-A psişik anksiyete ve somatik anksiyete alt ölçek puanları arasında pozitif korelasyon saptanmıştır.Sonuç: Çalışmamızda aleksitiminin yüksek oranda saptanması, alkol bağımlılarında aleksitiminin tanınmasının önemli olduğunu göstermektedir. Çalışma örneklemimizi oluşturan alkol bağımlılarında aleksitimi ile kişilik bozuklukları arasında ilişki saptanmamıştır. Bu bulgu aleksitiminin farklı bir kişilik yapısı özelliği olduğu görüşünü desteklemektedir.
Keywords: Alkol bağımlılığı; aleksitimi; depresyon; anksiyete; kişilik bozukluğu