Tıp öğrencilerinin alkol kullanımı ile ilgili önyargı ve tutumları - Genişol, Esra; Yargıç, İlhan; Saka, Ömer; Sivri, Fazilet; Güleryüz, Şebnem; Işıl, Gürhan; Baraz, Esra; Dağlıgöz, Gökçe; Aslanargün, Pınar; Güvenç, İlker (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Alkol kullanımıyla ilgili bozukluklar sıktır ve hastanelere dolaylı nedenlerle başvurulara yol açarlar. Araştırmalar, bu hastaların hekimler tarafından yeterince tanınmadığını göstermektedir. Tıp fakültesi öğrencilerinin alkol kullanımı ile ilgili kendi tutum, deneyim ve görüşlerinin bu duruma etkisini araştırmayı amaçladık.Yöntem: Uluslararası Tıp Öğrencileri Birliği Federasyonu (International Federation of Medical Students Association- IFMSA), Halk Sağlığı Çalışma Komitesi bünyesinde, dünyadaki tıp öğrencilerinde alkol kullanımıyla ilgili tutumların değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasına yönelik oluşturulan projenin kapsamında Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC) çalışanları tarafından, beş farklı şehirdeki yedi ayrı tıp fakültesinde öğrenim gören toplam 1012 öğrenciye Finlandiya Tıp Öğrencileri Birliği’nce hazırlanıp, Uluslararası Tıp Öğrencileri Birliği Federasyonu’nca uluslararası platformda uygulanmasu kabul edilen bir soru formu verildi.Bulgular: Araştırmaya katılan tıp öğrencileri arasında tıbbi olarak zararlı olabilecek düzeyde alkol kullanımı seyrek değildi. Bu öğrencilerin yaklaşık %40’ı alkol problemi olan bir kişiyi tıbbi tedaviye yönlendirmeyi düşünmemekteydi.Sonuç: Geleceğin hekimlerinin hastalarına daha iyi hizmet verebilmeleri için bu konuda daha kapsamlı bir eğitim almaları gerekmektedir.
Keywords: Bağımlılık; stigma; alkolizm; tıp eğitimi