Alkol ve madde bağımlılarının grup psikoterapisinde psikodramanın kullanılması - Coşkun, Beyhan; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Çalışmamız Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AMATEM (Alkol/Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi) servisinde, alkol / madde bağımlılarının grup psikoterapisinde Psikodramanın etkinliğini değerlendirmek amacı ile gerçekleştirilmiştir.Yöntem: Yöntem olarak grup psikoterapisinde PSİKODRAMA teknikleri kullanılmıştır. Psikodrama uygulamalarının başında ve bitiminde psikodramanın etkinliğini değerlendirmek için de hastalara; SKÖ (Sosyal Karşılaştırma ölçeği), BEDÖ (Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği), DSÖÖ (Durumluk Sürekli Öfke Ölçeği), TAÖ (Toronto Aleksitimi Skalası) uygulanmıştır.Ölçeklerin seçiminde bağımlıların grup terapilerinde en fazla problem alanını içeren duyguları,davranışları ve düşüncelerini ölçen,aynı zamanda relaps ile ilişkili olduğu bilinen, varsayılan ölçekler seçilmiştir.Bulgular: BEDÖ ölçeğinde istatistiksel anlamlılık derecesinde değişimler gözlenmiştir. p
Keywords: Alkol/madde kullanımı; bağımlılık; psikodrama; grup terapi