Vitiligo ve kronik ürtiker hastalarında sigara, alkol ve alkol dışı madde kullanım sıklığı ve I. eksen tanılarıyla ilişkisi - Sukan, Meltem; Maner, Fulya (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Bu çalışmada psikosomatik yönü ve strese duyarlılık ile öne çıkan cilt bozukluklarından vitiligo ve kronik ürtikerde sigara, alkol ve alkol dışı madde kullanım sıklığını araştırmak amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya İstanbul’daki dört hastanenin Dermatoloji Poliklinikleri’ne başvuran, vitiligo ve kronik ürtiker tanıları almış, 16-60 yaş arası 50’şer hasta alındı. Her iki hasta grubu, 50 sağlıklı kontrol deneği ile karşılaştırıldı.Bulgular: Vitiligo grubunun %48’i, kronik ürtiker grubunun %68’i, kontrol deneklerinin %50’si kadındır. Sigara kullanımı vitiligo grubunda %58, kronik ürtiker grubunda %40, kontrol deneklerinde %36; sosyal içici olarak alkol kullanımı vitiligoda %32, kronik ürtikerde %20, kontrol deneklerinde %32; alkol kötüye kullanımı vitiligo grubunda %2, kronik ürtiker grubunda %4; madde kullanımı sadece vitiligo grubunda %2 oranında saptanmıştır. Gruplar arasında sigara, alkol ve madde kullanımı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur.Sonuç: Vitiligo ve kronik ürtiker hastalarının sigara, alkol ve alkol dışı madde kullanımının, sağlıklı kontrol deneklerinden farklı olmadığı anlaşılmıştır. Bu hasta grubunun gerilimlerini hafifletmek amacıyla dermatologların psikiyatristlerle daha sıkı bir işbirliği içinde olmalarının yararlı olacağı açıktır.
Keywords: Vitiligo; kronik ürtiker; sigara; alkol; alkol dışı madde