Gaziantep Üniversitesi alkol ve madde kullanım bozuklukları birimine başvuran hastaların sosyodemografik özellikleri - Bulut, Mahmut; Savaş, Haluk A.; Cansel, Neslihan; Selek, Salih; Kap, Özlem; Yumru, Mehmet; Vırıt, Osman (Journal of Dependence, 2006)
Amaç: Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Alkol ve Madde Kullanım Bozuklukları Birimi’ne (GAMAB) başvuran hastaların sosyodemog-rafik özelliklerinin incelenmesi amaçlandı.Yöntem: GAMAB’ne son beş yılda (1 Ocak 2001-31 Aralık 2005) başvuran hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi.Bulgular: GAMAB’ne alkol ve madde bağımlılığı olan 126 hasta başvurmuştur. Hastaların %96.8’i erkek, %3.2’si kadın olup, yaş ortalamaları 36.02 (SS±11.37), madde kullanma süreleri ortalama 13.19 (SS±10.87) yıl olarak tespit edilmiştir. Hastaların kullandığı maddeler sırasıyla alkol (%46.8), eroin (%42.1) ve esrardır (%7.1). Alkol bağımlılığı tedavisi nedeniyle başvuran hastaların ilk alkol kullanımına başlama yaşı ortalaması 24.03 (SS±8.53) yıl, alkol dışı madde kullananlarda ise ilk madde kullanımına başlama yaşı ortalaması 22.44 (SS±7.15) yıldı. Alkol bağımlıları arasında evli olanların oranı diğer madde bağımlılığı ile başvuranlarınkinden anlamlı ölçüde fazlaydı (p
Keywords: Madde bağımlığı; sosyodemografik özellikler; klinik özellikler