Madde bağımlılarının tedavi sonrası sosyal yaşamdaki sorunları ve sosyal hizmet uygulamaları - Sevin, Ç.; Erbay, E. (Journal of Dependence, 2008)
Bağımlılık, önemli bir biyopsikososyal sorun olarak toplumumuzu etkilemektedir. Bununla birlikte bağımlılığın biyolojik boyutu ile ilgili çok sayıda çalışma yapılırken psikososyal boyutu ile ilgili yapılan çalışmaların kısıtlı olduğu söylenebilir. Bu kısıtlılık içinde işleyen bir süreç, bağımlılık sorununa geçici ve palyatif çözümler üretmekten öteye gidememektedir. Bu çerçevede makalede ağırlıklı olarak madde bağımlılığının bu çok yönlü boyutu ele alınacak ve ihmal edilen psikososyal boyutta, sosyal hizmet mesleği odağında neler yapılabileceği tartışılacaktır. Daha ayrıntıya girilecek olursa makalede; madde bağımlılığı konusunda kısa bir giriş yapıldıktan sonra; tedavi sonrasında sosyal yaşamda ortaya çıkan sorunlar ve bunlara yönelik sosyal hizmet uygulamaları aktarılacaktır. Sosyal hizmet uygulamaları bölümünde; birey, aile ve topluma yönelik çalışmalar güçlendirme perspektifi ve ekip çalışması gibi odaklarda çok boyutlu olarak ele alınacaktır.
Keywords: madde bağımlılığı