Madde kültürü üstüne bir çalışma - Ertekin, Gülsüm; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2001)
Bu çalışmada madde kullanan kişilerin madde ile olan ilişkisi, madde kültürü, madde kullanımı ile yaşam biçimi bir grup madde bağımlısı ile aydınlatılmaya çalışılmıştır. AMATEM Kliniği, Detoksifikasyon servisinde, Aralık 1995-Ocak 1996 tarihleri arasında madde bağımlısı tanısı ile yatan bir grup hasta ile yapılan bir çalışmadır. Bilgi toplamak için odak grup çalışma tekniği kullanılmıştır. Bu çalışmada 3 kadın-39 erkek, toplam 42 hasta ile, beş ve yedi kişilik gruplar halinde görüşüldü. Görüşmeler 9 oturumda tamamlandı. Görüşme yapılan kişilerin kullandıkları maddeler (maddelerin farklı kullanış biçimleri -kendi aralannda maddelere verdikleri adlar -madde kullanırken tercih edilen içme ortamı ve müzik türü -eroin yoksunluğu ve entoksikasyonu durumunda kullandıkları yöntemler -maddelerin nerelerden ve kimlerden alındığı -zor bulunan maddeler -piyasada bulunmayan maddeler ve piyasaya yeni giren maddeler saptandı. Sonuç olarak bu çalışmada “madde kültürü” ne yönelik bilgiler araştırıldı. Elde edilen bilgiler ile diğer araştırma ve incelemeler arasında benzerlik olduğu belirlendi. Çalışmaların geliştirilmesine, değişik ortam ve hastalarla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünüldü.
Keywords: Madde kültürü; madde kullanımı; bağımlılık