Karotid sinuse bası yoluyla kendine zarar verme davranışı: olgu sunumu - Aydın Görücü, Rezzan; Donuk, Tuğba; Yüncü, Zeki; Bildik, Tezan (Journal of Dependence, 2014)
Amaç: Kendine zarar verme davranışının genellikle 13-19 yaşlarında başladığı gözlemlenmiştir. Bir kere başlatıldığında bu davranış bağımlılık özellikleri kazanmaktadır ve bunu durdurmak kişi için oldukça zor olabilir. Karotid sinusun elle uyarılması sonucu kan basıncı düşer, kalp atışları yavaşlar, senkop ve kardiak arrest meydana gelebilir. Bu olgu sunumunda 15 yaşındaki bir kız ergende boyun sıkma yoluyla kendine zarar verme davranışına yer verilecektir.Yöntem: Poliklinik koşullarında ilk psikiyatrik görüşmesi yapılan olgu daha sonra gençlik ruh sağlığı birimi ekibi tarafından değerlendirilmiştir. Olguya projektif testler, organisite testleri ve Kendine Zarar Verme Davranışını Değerlendirme Envanteri uygulandı. Olgu Depresif Duygudurumla Giden Uyum Bozukluğu, Kendine Zarar Verme Davranışı ve Dikkat Eksikliği ve Hiperakti-vite Bozukluğu ön tanısıyla medikal tedavisi düzenlenerek poliklinik izlemine alındı.Bulgular: Tematik Algı Testi’nde aile bireylerine karşı öfke, agresyon ve hos-til duygular ve düşünceler, ayrılma bireyleşme zorlukları, aileden kopuş sonucu boşluk ve yalnızlık duygularının olması dikkati çekmiş; boş kartta kendini cennette, yalnız ve huzurlu olarak hayal etmesi, olguda özkıyım riskini düşündürmüştür.Sonuç: Madde kullanımı ve KZVD birlikteliği yüksek oranda görülmektedir. Olgunun bu açıdan yakın izlemi ve güvenliğinin sağlanması uygun olacaktır.
Keywords: Ergen; bağımlılık; kendine zarar verme davranışı