Pregabalin bağımlılığı: bir olgu sunumu - Oğuz, Gülay; Güven, F. Mükerrem; Batmaz, Sedat (Journal of Dependence, 2015)
Pregabalin glutamat, noradrenalin ve P maddesi gibi nörotransmitterlerin salınımını azaltarak etki eden yeni kuşak bir antiepileptiktir. Epilepsi dışında nöropatik ağrı ve yaygın anksiyete bozukluğunun tedavilerinde kullanılan bir gama-aminobutirikasit (GABA) analoğudur. Son yıllarda benzodiazepin ve alkol bağımlılığı tedavisinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Bu arada pregabaline bağlı birkaç bağımlılık gelişen vaka saptanmış olup bu nedenle pregabalin kullanımı sırasında dikkatli olmak gerekir. Bu yazıda Sentetik Esrar (Jamaica) kullanımı kesmek amacı ile pregabalin kötüye kullanımı gelişen ve yoksunluk belirtileri gösteren bir erkek hasta sunulmuştur. 2100 mg/gün pregabalin kullanan hasta ilaç almadığı zamanlarda sinirlilik, titreme, mide yanması, durgunluk, isteksizlik, çalışamama gibi yoksunlık belirtileri gösteriyordu. Pregabalin dozu bir çizelge düzenlenerek azaltıldı ve paroksetin 20 mg/gün, ketiyapin XR 50 mg/ gün başlandı. Bu kombinasyonla hastanın pregabalin kullanımı 60 günde sonlandırıldı.
Keywords: GABA; madde bağımlılığı; pregabalin