Alkol ve madde bağımlılığı alt kültürü - Köknel, Özcan (Journal of Dependence, 2001)
Alt kültür ortak kültür yapısı içinde ondan ayrılmış ve farklılaşmış bir kültürdür. Alkol ve madde bağımlılığı altkültürü ortak kültür yapısından farklıdır. Bu farklar şunlardır: amaçlar, beklentiler, davranışlar, tutumlar, eylemler, davranış kalıpları, değerler, giyim kuşam, sanat, müzik, yaşam biçimi ve özel dil yapısı. Gencin, alkol ve madde altkültürüne girmesine, alkol ve madde kullanmasına, bağımlı olmasına yol açan nedenlerin başında çağına özgü ruhsal-toplumsal özellikler yer alır. Genç ruhsal ve toplumsal özellikleriyle alkol ve madde altkültürünün ortak amaç ve davranış kalıplarını benimser. Bağımlılığı doğru ve haklı gösterme çabasıyla savunma düzenleri oluşturur. Alkol ve madde altkültürü alkol ve madde dili, argosu, jargonu, başka bir deyişle altkültür dili yaratır. Bir toplumda yada ülkede alkol ve madde kullanımının süresi uzadıkça, altkültür yayıldıkça altkültür dili zenginleşir. Bu nedenle altkültür dilini incelemek alkol ve madde altkültürünü anlamakta yardımcı olur.
Keywords: bağımlılık; gençlik çağı; grup dinamiği; altkültür dili; argo; alt kültür