Ayık alkol bağımlılarının grup tutum ölçeği ile değerlendirilmesi - Pektaş, Özkan; Mırsal, Hasan; Kalyoncu, Ö. Ayhan; Mırsal, Nursal; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2001)
Amaç: Alkol bağımlılığı, remisyon ve nükslerle seyreden biyopsikososyal bir hastalıktır. Remisyon sürecinde grup psikoterapisinin sürdürülmesi nüksetmeyi engellediği gibi yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlamaktadır. Bu nedenle grup sürecinin “sürekliliği” oldukça önemlidir. Bu çalışmada daha önce kliğimizde yatarak tedavi görmüş ve ayaktan grup toplantılarına katılan hastalar “Grup tutum ölçeği” ile değerlendirilerek grupta bütünleşme, grup etkinliği ve sürekliğinin anlamı tartışılmıştır.Metod: Çalışmaya; 1996-1998 yılları arasında yatarak tedavi görmüş ve halen alkol kullanmayan 32 hasta alınmıştır. Hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiş, bu hastalara kesitsel olarak “Grup Tutum Ölçeği” uygulanmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların %90.6 (n=29)’sı erkek, %9-4 (n=3)’ü kadındır. Yaş ortalaması 46.3 (ss=8.1) dir. Klinik tedaviden sonra geçen ortalama süre 8 ay olarak bulunmuştur (maksimum=42 ay, mini- mum= 2 ay). Hastaların %59-4 (n=19)’ü haftada iki, %25.O (n=8)’i haftada bir, %15-6 (n=5)’sı daha seyrek olarak grup toplantılarına katılmışlardır. Grup tutum ölçeğinde hastaların gruba gelmek ile ilgili sorulara “evet”, ancak grup içinde aktif olma durumu ile ilgili sorulara “hayır” şeklinde yanıt verdikleri görülmektedir.Sonuç: Bu sonuçlar ayrıca gruptaki etkileşimin “pasif etkenler” yoluyla da oluştuğunu düşündürmektedir.
Keywords: Alkol bağımlılığı; grup tutumu; ayıklık