Denetimli serbestlik uygulaması kapsamında yapılan başvuruların geriye dönük olarak değerlendirilmesi: 2018 yılı verileri - Eğilmez, Oğuzhan Bekir; Örüm, Mehmet Hamdi; Dumlupınar, Ebru; Egeli, Aslı (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Bu çalışmada, 2018 yılı içerisinde denetimli serbestlik uygulaması (DS) kapsamında bir devlet hastanesine başvuran kişilerin madde kullanım özelliklerini incelemeyi amaçladık.Yöntem: Çalışmaya, 2018 tarihleri arasında DS kapsamında Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 368 olgu dâhil edildi. Uygulama kapsamında idrarda toksik madde taramaları ve psikiyatrik görüşmeler sağlandı. Bu kişilerle psikiyatrik görüşme yapıldı, idrardaki olası psikoaktif maddeler üç ve/veya altı oturumdan oluşan programlarla değerlendirildi.Bulgular: 276 olgunun (75%) üç oturumdan oluşan programı tamamladığı, 92 olgunun (25%) altı oturumdan oluşan programı tamamladığı saptandı. Program sayısına göre, her iki programda da cinsiyet dağılımı açısından anlamlı bir fark yoktu. 25 yaş ve altındaki üç (% 58.20) ve altı (% 47.10) oturumdan oluşan programlara katılım açısından erkekler arasında anlamlı bir farklılık vardı.Sonuç: Türkiye’de oldukça yeni olan DS uygulaması, madde bağımlılarının izleminde önemli bir yere sahiptir. Cinsiyet dağılımı açısından, literatürdeki çalışmalarla uyumlu sonuçlar ortaya çıkmıştır. Denetime tabi kişilerdeki alkol komorbiditesi dikkat çekmektedir.
Keywords: Bağımlılık; denetim; yasa dışı madde taraması