Adıyaman ili AMATEM verilerinin geriye dönük olarak incelenmesi: 2018 yılı verileri - Eğilmez, Oğuzhan Bekir; Örüm, Mehmet Hamdi; Kara, Mahmut Zabit (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Ülkemizde madde kullanım bozuklukları (MKB) tedavisinde en önde gelen merkezler Alkol-Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezleri (AMATEM)’dir. Biz bu çalışmada ilimizdeki tek AMATEM polikliniğine ait 2018 yılı verilerini incelemeyi amaçladık.Yöntem: Çalışma, 2018 yılındaki AMATEM başvurularının retrospektif olarak incelenmesi şeklinde gerçekleştirildi. Başvurulara ait cinsiyet, yaş ve madde kullanım özellikleri gibi bilgilere hasta kayıt sisteminden ulaşıldı.Bulgular: Toplamda 401 başvuruya ulaşıldı. Başvuranların ortalama yaş 25.75±6.90 yıldı. Alkol kullanım bozukluğu başvurularında ortalama ya diğer tanılara göre anlamlı olarak yüksekti. Hastaların %89.6’sı 2029 yaş aralığındaydı. Başvuruların %84.8’inin tanısı opiyat kullanım bozukluğu (OPKB)’ydı. Mükerrer başvuruları OPKB’de diğer başvurulara göre anlamlı olarak yüksekti. OPKB’de buprenorfin+naloksan reçetelenme oranı %77.6’ydı. İdrarda toksik taramada en fazla buprenorfin, buprenorfin+opiyat ve opiyat pozitifliği saptandı.Sonuç: Bu çalışma, ilimizde opiyat kullanımının ciddi bir sorun olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.
Keywords: Madde kullanım bozukluğu; opiyat; eroin