Oyun bağımlılığı ve egzersiz bağımlılığına davranışsal bağımlılık çerçevesinden bakış - Denizci Nazlıgül, Merve; Yılmaz, Adviye Esin (Journal of Dependence, 2019)
Son yıllarda gerek toplumsal gerekse teknolojik gelişmelerin yaşanmasıyla birlikte ‘bağımlılık’ kavramının içeriğinin değiştiği görülmektedir. Eskiden bağımlılık kavramı yalnızca psikoaktif maddeler ile ilişkilendirilirken, günümüzde maddeye dayanmayan ve davranışsal bağımlılıklar olarak adlandırılan yeni bir bağımlılık kategorisi karşımıza çıkmaktadır. Hâlihazırda psikiyatrik bir tanı kategorisi olarak tanınan tek bozukluk kumar oynama bozukluğu olsa da oyun bağımlılığı, egzersiz bağımlılığı, seks bağımlılığı ve alışveriş bağımlılığı gibi birçok davranışsal bağımlılık türünün olduğu bilinmektedir. Bu bağımlılıklar haz verici doğalarından ve günlük yaşamın bir parçası olabildiklerinden dolayı ortaya çıkardıkları olumsuz psikolojik, fizyolojik ve sosyal etkiler gölgede kalabilmekte ve birçok davranışsal bağımlılık hakkında pek az bilgi bulunmaktadır. Bu derlemenin amacı, birbirinden farklı görünen ancak bazı ortak noktaları bulunan oyun bağımlılığını ve egzersiz bağımlılığını daha yakından incelemek ve bu iki bağımlılık hakkında yapılan araştırma bulgularını derleyerek bu problemli davranışlar hakkında daha net bir tablo ortaya koymaktır.
Keywords: Davranışsal bağımlılık; video oyunları; problemler ve egzersiz; oyun bağımlılığı