Hemşirelik öğrencilerinin internet bağımlılığı ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki - Kırağ, Nükhet; Güver, Yusuf (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Bu araştırma üniversite hemşirelik öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır.Yöntem: Bu kesitsel tipteki çalışma 20 Eylül-10 Ekim 2019 tarihinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan 291 öğrenci ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik form, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları II ve İnternet Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %76.3’ü kız, %99’u bekardı. Hemşirelik öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları üzerinde arkadaş grubunun varlığı, sağlık durumunu algılama, ruhsal hastalık tanı durumunun istatistiksel düzeyde bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür. Araştırmada yer alan öğrencilerin internet bağımlılığı düzeyi üzerinde cinsiyet, sağlık durumu algısı ve gelir durumunun etkili olduğu saptanmıştır. İBÖ ile manevi gelişim ve kişilerarası ilişkiler arasında ters yönlü zayıf, SYBD ile tüm alt boyutlar arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır.Sonuç: Sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile internet bağımlılığı düzeyi arasında bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Sağlıklı yaşam biçiminin özellikle üniversitede okuyan öğrencilerde olumlu yönde geliştirilmesi internet bağımlılığından koruyucu bir faktör olduğu düşünülmektedir.
Keywords: Hemşirelik; bağımlılık; öğrenci; internet bağımlılığı