Kıbrıs Türk toplumunda kumar alt kültürü - Macit, Ruken (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Kıbrıs Türk toplumu ‘aşırı yüksek’ kumar oynama davranış yaygınlığı (PPK) ile dünyada kumar bağımlılığının en fazla olduğu dört toplumdan biri olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı Kıbrıs Türk toplumundaki kumar kültürünün tarihsel boyutunu ve kumar bağımlılığının kumarhanelerde bir alt kültür olarak olarak nasıl şekillendiğini analiz etmektir.Yöntem: KKTC’nin Girne şehrinde yaşayan 20 kumarcı ve 1 Kumarhane Müdürü ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırma çerçevesinde nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.Bulgular: Kumarın kumarcılar için anlamı, kumarhane rutinleri (kumarhaneye ne kadar sıklıkla gittikleri, kimlerle gittikleri, hangi kumar türlerini oynadıkları, kumardaki batıl inançları) ve kumarcıların hayalleri ile ilgili dikkat çekici bulgular elde edilmiştir.Sonuç: Toplumdaki genel kanının aksine kumarcılar için kumarın anlamı öncelikle “zevk alma ve rahatlama”dır. Para kazanma isteği ikinci ya da üçüncü amaç olarak görülmektedir. Kıbrıs Türk toplumunda kumar oynama davranışı sosyalleşme ve eğlenme amacıyla yapılan bir etkinlik olmanın çok ötesine geçerek kumar bağımlılığının ileri aşamalarına ulaşmıştır. KKTC’nin siyasi, sosyal ve ekonomik yapısı bu sürecin şekillenmesindeki en önemli unsurdur.
Keywords: Kumar bağımlılığı; alt kültür; kumarhane; KKTC