Kahramanmaraş’da yaşayan gebelerin sigara ve Maraş otu kullanım durumları ve ilişkili faktörler - Akyıldız, Deniz; Öztaş, Hatice Gül; Erdi, Gülnaz (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu araştırmada Kahramanmaraş’da yaşayan gebelerin sigara ve Maraş otu kullanım durumları ve ilişkili faktörleri belirlemek amaçlanmıştır.Yöntem: Kesitsel çalışma yönteminde olan bu araştırma, Kahramanmaraş’da bir devlet hastanesinde 669 gebe ile yürütülmüştür. Araştırma verileri bir anket formu aracılığı ile yüz-yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır.Bulgular: Gebelerin %12,9’unun sigara ve %4,9’unun Maraş otu kullandığı belirlendi. Gebelikten sigara kullanma olasılığı ilkokul mezunu olan (OR=1.80; 95% CI=0.57-5.72), gelir düzeyi düşük olan (OR=7.95; 95% CI=2.91-21.68), sağlık güvencesi bulunmayan (OR=0.05; 95% CI=0.01-0.30), kentte yaşayan (OR=4.40; 95% CI=1.14-16.93), eşiyle ilişkisini olumsuz olarak algılayan (OR=7.26; 95% CI=1.24-42.33), gebelik öncesi sigara kullanan (OR=269.61; 95% CI=202.76-351.32), eşi sigara kullanan (OR=1.29; 95% CI=1.14-1.47), eşi Maraş otu kullanan (OR=0.15; 95% CI=0.04-0.54) kadınlarda yüksekti. Eşiyle ilişkisi olumsuz olan (OR=3.29; 95% CI=1.32-8.16), eşi Maraş otu kullanan (OR=4.41; 95% CI=1.83-10.65) ve gebelik öncesi de Maraş otu kullanan (OR=2.41; 95% CI=0.94-6.15) kadınlarda gebelikte Maraş otu kullanma oranı daha yüksekti.Sonuç: Bu araştırmada kadınların önemli bir bölümünün gebeliklerinde sigara ve Maraş otu kullandıkları belirlenmiştir. Kahramanmaraş ve çevresindeki illerde gebelikte Maraş otu kullanımını belirlemeye yönelik yeni çalışmaların planlanması önerilmektedir.
Keywords: Bağımlılık; depresyon; ergenlik; gelişmeleri kaçırma korkusu; sosyal medya bağımlılığı