COVID-19 pandemisi ve ekonomik kriz sonrasında hastanede yatan hastalarda madde kullanım örüntüleri - Tanrıkulu, Ali Baran; Koçhan, Onur (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışma COVID-19 salgınının ve ardından gelen ekonomik krizin Türkiye'deki yasa dışı madde kullanım paternleri üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlanmıştır.Yöntem: DSM-5 kriterlerine göre madde kullanım bozukluğu tanısı alan 1027 hasta çalışmaya dahil edildi. Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim Merkezi'nde Mayıs 2018 - Aralık 2019 tarihleri arasında yatan 615 hasta ve Aralık 2021 - Ağustos 2023 tarihleri arasında yatan 412 hasta çalışmaya alındı.Bulgular: Ürinaliz testinde pozitif opioid sonuçlarının oranı Mayıs 2018 - Aralık 2019 grubunda anlamlı derecede yüksekti. Ürinaliz testinde pozitif metamfetamin sonuçlarının oranı Aralık 2021 - Ağustos 2023 grubunda anlamlı derecede yüksekti. Pozitif esrar sonuçlarının oranı iki zaman aralığında benzer bulundu. Metamfetamin kullanan hastalarda tedaviyi tamamlama oranı metamfetamin kullanmayan hastalara göre anlamlı derecede düşük bulundu. Opioid kullanan hastalarda tedaviyi tamamlama oranı, opioid kullanmayan hastalara göre anlamlı derecede yüksekti.Tartışma: Çalışmamız, Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz ve COVID-19 salgını sonrasında hastanede yatan hastalarda metamfetamin tüketim oranının anlamlı düzeyde arttığını, opioid tüketiminin ise anlamlı düzeyde azaldığını göstermektedir. Yasa dışı madde kullanım patternlerindeki değişimlerin izlenmesi ve ilişkili faktörlerin takip edilmesi uygun tedbirlerin alınması ve tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine yardımcı olacaktır.
Keywords: Yasa dışı madde kullanımı; metamfetamin; COVID-19; ekonomik kriz