Bebek ve küçük çocuklarda ekran süresi ve belirleyicileri: İstanbul’un bir metropol bölgesinden sonuçlar - Kurap Öcebe, Didem; Güney, Rabiye (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Bu kesitsel çalışma, bir metropol bölgesindeki bebek ve 3 yaş altı küçük çocuklarda ekran süresini ve ilişkili faktörleri değerlendirmeyi amaçlamıştır.Yöntem: Veriler bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 269 anneden bir anket kullanılarak toplanmıştır. Anket, ailelerin demografik özelliklerini, bebeklerin ve küçük çocukların ekranlı cihazlarla geçirdikleri süreyi ve gelir durumu, eğitim düzeyi ve kaynaklar gibi ekran süresini etkileyebilecek faktörleri incelemektedir.Bulgular: Bebeklerin ve küçük çocukların dörtte üçü ekranlı cihazlar kullanmıştır (n=202, %75,1). Toplam ekran süresi 20 ila 270 dakika/gün arasında değişmekte olup, ortalama 101,8±56,2 dakika/gündür. Bebekler ve küçük çocuklar ortalama 71,9 dakika/gün televizyon izleyerek, 63,1 dakika/gün tablet kullanarak ve 36,85 dakika/gün cep telefonu kullanarak geçirmiştir. Toplam günlük ekran süresi 0-12 aylık bebeklerin %36,3'ünde, 13-24 aylık küçük çocukların %84,3'ünde ve 25-36 aylık küçük çocukların %49,4'ünde Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ) tavsiyelerini aşmıştır. Bebeğin ve yeni yürümeye başlayan çocuğun yaşı, annenin eğitim düzeyi ve aile geliri riskli ekran maruziyeti ile ilişkili faktörler olarak belirlenmiştir.Sonuç: Aileler, ekran süresinin potansiyel sonuçları ve ekran kullanımını azaltmaya yönelik stratejiler konusunda eğitilebilir. Eğitimlerde, risk grubundaki ailelere gelir durumu, eğitim düzeyi ve yaş gibi ekran süresini etkileyen faktörler açısından öncelik verilmelidir.
Keywords: Bebek; küçük çocuk; ekran süresi; teknoloji bağımlılığı