Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan bireylerin bağlanma temsilleri ve kişilik özelliklerinin resim çizme yöntemi ile incelenmesi: projektif araştırma - Gül, Kübra; Demir, Volkan (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Bu araştırmada, alkol ve madde kullanım bozukluğu olan bireylerin bağlanma temsilleri ve kişilik özelliklerini resim çizme yöntemi kullanılarak incelenmesi amaçlanmaktadır.Yöntem: Araştırmanın çalışma grubu 128 kişiden oluşmaktadır. Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan katılımcılar, yatarak ve ayakta tedavi gören 18-65 yaş aralığındaki 63 erkek katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmanın kontrol grubunu ise alkol ve madde kullanım bozukluğu olmayan 18-65 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerden oluşan 65 katılımcı oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için Kuş Yuvası Çiz Testi, Bir Kaktüs Çiz Testi ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Bulgular: Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan bireyler, kontrol grubuna kıyasla daha güvensiz bağlanma temsilleri sergilemiştir. Ayrıca, daha düşük özgüven ve daha fazla dürtüsellik göstermişlerdir. Buna karşılık, kontrol grubu daha yüksek dışadönüklük, neşelilik ve iyimserlik seviyeleri sergilemiştir.Sonuç: Yapılan bu uygulama ile alkol ve madde kullanım bozukluğu olan bireylerin yaptıkları resimler aracılığıyla onların bağlanma temsilleri, kişilik özellikleri, içsel durumları ve saldırganlık eğilimleri hakkında önemli bilgilere ulaşılabileceği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Alkol ve madde kullanım bozukluğu; bağlanma temsilleri; kişilik özellikleri; sanat terapisi; kuş yuvası çiz testi; kaktüs çiz testi