Kumar oynama bozukluğunda farmakolojik tedaviler: güncel literatürün gözden geçirilmesi - Aktan Mutlu, Elif; Yontar, Gözde; Aksoy, Begüm Gökhan (Journal of Dependence, 2025)
Bu derlemede, güncel literatür gözden geçirilerek ve bu alandaki önemli eğilimler belirlenerek kumar oynama bozukluğu (KOB) için farmakolojik tedavi yöntemlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Öncelikle güncel ve kanıt düzeyi yüksek çalışmalara ve derlemelere odaklanılarak ilgili literatür kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. İncelemede; KOB tedavisinde opioid antagonistleri, serotonerjik ajanlar, dopaminerjik modülatörler, glutamaterjik ajanlar ve duygudurum düzenleyicileri de içeren çeşitli farmakolojik yaklaşımlar belirlenmiştir. Son araştırmalarda, naltrekson ve nalmefen gibi opioid antagonistlerinin kumar oynama isteği ve davranışlarını azaltmada umut verici olduğu gösterilmiştir. Ek olarak, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSGİ’ler) gibi serotonerjik ajanların KOB ile ilişkili impulsivite ve kompülsiviteyi hafifletmede etkin olduğu belirtilmiştir. Dopaminerjik ve glutamaterjik ajanların KOB tedavisindeki rolü net olarak gösterilememiştir. Duygudurum düzenleyicilerin, özellikle de lityumun, bipolar affektif bozukluğun eşlik ettiği bireylerde faydalı olduğu görülmüştür. KOB tedavisinde farmakolojik müdahaleler önemli bir rol oynamakta olup opioid antagonistleri ve SSGİ'ler umut verici seçenekler olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, optimal farmakoterapötik yaklaşımı aydınlatmak ve KOB için daha hedefe yönelik tedaviler geliştirmek için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Farmakoterapinin psikoterapötik müdahalelerle entegrasyonu KOB’a sahip bireyler için tedavi sonuçlarını iyileştirebilir.
Keywords: Kumar oynama bozukluğu; davranışsal bağımlılıklar; glutamaterjik ajanlar; duygudurum düzenleyiciler